Mieszanka do wypieku chleba - w 100% kompletna
Wystarczy dodać wodę, by cieszyć się świeżym i zdrowym chlebem z ziarnami.
BEZ:
- sztucznych barwników,
- konserwantów,
- substancji spulchniających.
Z dodatkiem różowej soli himalajskiej – bogatej w aż 84 minerały!
Sposób pakowania:
- torba - 0,5 kg (porcja na jeden chleb)
- słoik duży - 1,5 kg (porcja na trzy chleby)
Sposób przygotowania:
Potrzebne składniki: 500g mieszanki chlebowej, 500ml ciepłej wody
Składniki połączyć w misie miksera lub w misce. Wyrabiać przez około 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). Przykryć kuchenną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie, ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki (wymiary keksówki to 9 x 18cm). Ponownie przykryć kuchenną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 min.
Piec w piekarniku, rozgrzanym do 210 stopni przez 10 minut (góra, dół). Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50minut (lub trochę dłużej, jeśli jest taka potrzeba). Wyjąć, przestudzić na kratce.
Składniki: mąka żytnia razowa (63%), siemię lniane (10%), sezam, płatki jaglane (4%), sól, pestki dyni (2,5%), kminek (2,5%), pestki słonecznika (2,5%), cukier, drożdże, przyprawy.