Gorczyca to nasiona roślin z rodzaju Sinapis (gorczyca biała) i Brassica (gorczyca czarna i sarepska).
Najpopularniejsze rodzaje:
Gorczyca biała (Sinapis alba) – łagodniejsza w smaku, najczęściej używana w Polsce
Gorczyca czarna (Brassica nigra) – bardziej ostra, popularna w kuchni indyjskiej
Gorczyca sarepska (Brassica juncea) – średnio ostra, często wykorzystywana do produkcji musztard
Zastosowanie w kuchni
Marynaty i kiszonki
Niezastąpiona przy kiszeniu ogórków, kapusty, grzybów
Zapobiega pleśni i działa konserwująco
Musztardy
Główny składnik musztard, np. sarepskiej, dijon, francuskiej
Dania mięsne i rybne
Dodawana do marynat do mięs, szczególnie wieprzowiny i dziczyzny
Pasuje do tłustszych ryb (makrela, łosoś) – podkreśla smak i wspomaga trawienie
Kuchnia indyjska i orientalna
Nasiona gorczycy są prażone na oleju, by wydobyć aromat – używane do curry, dań warzywnych i strączkowych
Pieczywo
Często dodawana do ciasta chlebowego dla ostrości i aromatu
Całe nasiona są łagodniejsze, zaś zmielone – ostrzejsze.
Podgrzewane na suchej patelni zyskują intensywny, orzechowy aromat.
Właściwości zdrowotne
Pobudza trawienie – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych
Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
Rozgrzewa organizm – dlatego wykorzystywana w okładach i plastrach rozgrzewających
Obniża poziom cukru we krwi
Zawiera antyoksydanty – chronią komórki przed starzeniem
Wspomaga metabolizm tłuszczów
Sposób pakowania:
- tuba papierowa - 0,3 kg
- słoik mały - 0,7 kg
- słoik duży - 2 kg
- torba duża - 1 kg