Cukier trzcinowy nierafinowany Muscovado
Cukier muscovado – jest produkowany poprzez odparowanie wody z syropu z trzciny cukrowej zwanego melasą. W wyniku tego cukier posiada ciemnobrązowy kolor, wilgotną konsystencję, wizualnie przypominając mokry piasek oraz ma charakterystyczny smak zbliżony do toffi czy miodu gryczanego. Nazwa cukru wywodzi się od hiszpańskiego słowa „mascabado”, co oznacza „nierafinowany”. Muscovado zachowuje większość minerałów, jakie są obecne w trzcinie cukrowej, a mianowicie fosfor, wapń, magnez, potas oraz żelazo. Zawiera również niektóre witaminy, dlatego warto nim zastąpić tradycyjny cukier rafinowany. Cukier Muscovado to świetny dodatek to wszelkich wypieków, a w szczególności ciemnych ciast czekoladowych i pierników. Z jego udziałem powstaną również oryginalne sosy słodko-kwaśne czy egzotyczne marynaty do grillowania. Można go zastosować do lodów, glazur, sosów do sałatek i drinków.
Sposób pakowania:
- tuba papierowa - 0,25 kg
- słoik mały - 0,9 kg
- słoik duży - 2 kg