Pozyskiwany jest z kory młodych gałązek cynamonowca. Wnosi do potrwa mocny, charakterystyczny zapach. Cynamon jest szeroko rozpowszechniony w użyciu do dań słodkich, wypieków, deserów w szczególności do tradycyjnych pierników. Doskonale komponuje się w potrawach z cielęciny, jagnięciny, drobiu czy wołowiny. W razie potrzeby cynamon zamiast całych kawałków kory można rozdrobnić, utłuczony w moździerzu lub zmielony. Świetnie nadaje się do uwypuklenia smaku i aromatu w napojach gorących – kawa, herbata (szczególnie zimowa), gorąca, pachnąca czekolada, ale też zimnych jak pącze czy nawet jako dodatek do coli. W postaci kory zachowuje dłużej intensywność aromatu, który uwalnia się po zmieleniu.
Sposób pakowania:
- tuba papierowa - 0,1 kg
- słoik mały - 0,2 kg
- słoik duży - 0,5 kg
- torba duża - 1 kg