Soczewica czarna - co to jest?
Soczewica czarna beluga to najdrobniejsza z dostępnych na rynku soczewic.
Po ugotowaniu wyglądem przypomina czarny kawior – małe, błyszczące ziarenka. Idealnie nadaje się do kolorowych potraw z warzywami i jest mocno sycąca. Świetnie urozmaica potrawy i nadaje im ciekawego charakteru - zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym.
Soczewica czarna to także:
- wysoka zawartość cynku, wapnia i potasu.
- duża ilość białka oraz niewielka tłuszczu
- obniża poziom cukru we krwi.
Jak gotować?
Ziarna opłukać pod bieżącą wodą. 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody. Gotować około 25 minut. Pod koniec gotowania można osolić soczewicę.
Kraj pochodzenia: KANADA
Waga: 600 g
Składniki: 100% soczewicy czarnej (beluga)
Napisz własną recenzję