Ziele angielskie doskonale wypada w połączeniu z cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, goździkiem i czosnkiem.
Używa się bardzo powszechnie do przyprawiania zup, gulaszów, sosów, mięsa. Niezbędne również jako dodatek do ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, kompotów, sałatek.
Ziele angielskie jest bogate w błonnik. Jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu.
Zwiera również dużo witaminy C i witamin z grupy B
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość kaloryczna - 262 kcal
Białko - 6,09 g
Tłuszcze - 8,69 g
Węglowodany - 72,12 g
Błonnik - 21,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe - 2,55 g/ 0,0255 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 0,660 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 2,360 g
Sposób pakowania:
- tuba - 150 g
Ziele angielskie* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego