Ziele angielskie doskonale wypada w połączeniu z cynamonem , gałką muszkatołową, imbirem, goździkiem i czosnkiem. Używa się bardzo powszechnie do przyprawiania zup, gulaszów, sosów, mięsa. Niezbędne również jako dodatek do ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, kompotów, sałatek. Ziele angielskie jest bogate w błonnik. Jest t źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu. Zwiera również dużo witaminy C i witamin z grupy B. Ziele angielskie - wartości odżywcze:
W 100 gramach:
Wartość kaloryczna - 262 kcal
Białko - 6,09 g
Tłuszcze - 8,69 g
Nasycone kwasy tłuszczowe - 2,55 g/ 0,0255 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 0,660 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 2,360 g
Węglowodany - 72,12 g
Błonnik - 21,6 g
Sposób pakowania:
- tuba papierowa - 0,15 kg
- słoik mały - 0,4 kg
- słoik duży - 1,2 kg
- torba duża - 1 kg