Czosnek niedźwiedzi, czasem nazywany też czosnkiem ursynowskim lub czosnkiem dzikim, jest roślina z rodziny cebulowatych. Rośnie dziko w Europie i Azji w lasach i zaroślach, a także uprawiany jest w niektórych krajach jako roślina ozdobna i jadalna.
Ma długie wąskie liście o intensywnym, czosnkowym zapachu i smaku. Zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (w tym witamina C), minerały i związki siarkowe.
Nazwa czosnek niedźwiedzi wywodzi się prawdopodobnie stąd, że niedźwiedzie lubią spożywać tę roślinę w okresie wiosennym po zimie, kiedy ich organizmy potrzebują witamin i składników mineralnych. Czosnek niedźwiedzi jest jednym z pierwszych ziół, które pojawiają się na wiosnę, dlatego jest to ważne źródło pożywienia dla zwierząt, w tym niedźwiedzi. Zawiera związki siarkowe, to one nadają mu charakterystyczny, ostry smak i zapach, dzięki czemu działa odstraszająco na wiele zwierząt, w tym na insekty i gryzonie! Niemniej jednak, to nie przeszkadza niedźwiedziom w raczeniu się tą cudowną rośliną, darem natury.
Czosnek niedźwiedzi jest popularny w kuchni europejskiej, zwłaszcza w krajach bałtyckich, Rosji, Niemczech, Austrii i Szwajcarii, gdzie jest stosowana jako przyprawa i dodatek do potraw, takich jak sałatki, zupy, sosy, mięsa i ryby. Może być też wykorzystywana do produkcji pesto, marynat, dżemów oraz do aromatyzowania octu i oleju.
Sposób pakowania:
- tuba papierowa 0,03 kg
- słoik mały - 0,1 kg
- słoik duży - 0,3 kg
- torba duża - 1 kg